V pondělí 6. listopadu se obě sedmé třídy a některé žákyně speciální třídy setkali v rámci prevence s poradkyní v oblasti výživy, s Ing. Lenkou Vymlátilovou. Ta si s nimi povídala o své práci a o tom, s jakými problémy se v praxi setkává.
Poté se děti rozdělily do tří skupin podle jednotlivých potravin zastupujících sacharidy, bílkoviny a tuky a měly napsat, proč je tato složka potraviny důležitá a proč ji máme zahrnovat do našeho jídelníčku.
Někteří byli překvapení, že tuky nejsou jenom strašákem, ale že je potřebujeme stejně jako cukry, tj. sacharidy. Důležité je ale složení stravy, její pestrost a rozdělení jednotlivých složek. A tak si děti na závěr vyzkoušely vymyslet svou vlastní snídani, která by byla pestrá a žádná důležitá složka v ní nechyběla.
Jako zpestření nechala paní lektorka dva žáky připravit dva rozdílné nápoje. Jeden připravený z voňavého citronu, ozdobený meduňkou a přislazený jedním cukrem. Druhý vyrobený z potravinářského barviva a uměle vytvořených vitamínů. Aby byl sladký a chutný, přidali jsme do něj navíc 8 kostek cukru, což je častý podíl cukru u slazených nápojů a limonád. Děti si intuitivně vybraly čerstvý nápoj z pomeranče, zatímco „chemicky“ vytvořený nápoj odmítli. Ale co jiného jsou často nápoje v krásné plechovce, kterých je na trhu jedna obrovská řada?